Een professioneel mentor moet voldoen aan kwaliteitseisen en ‘bereikbaarheid’ is daar één van. De eisen voor bereikbaarheid zijn:

  1. U bent ten minste 4 dagen per week voor de rechthebbende/betrokkene bereikbaar
  2. U zorgt ervoor (ook op andere dagen) dat de rechthebbende/betrokkene altijd binnen 2 werkdagen een reactie van u ontvangt
  3. U bent, in geval van curatele en/of mentorschap, buiten uw werktijden bereikbaar voor noodgevallen

 

Dat klinkt mooi, maar hoe werkt dat in de praktijk? Hieronder volgen de 6 meest gestelde vragen over mijn bereikbaarheid:

Ben je altijd bereikbaar?

Ja. 24/7. Dat wil zeggen..bereikbaar voor je eigen cliënten. Wanneer ik een intakegesprek heb met een nieuwe cliënt dan vertel ik in dat gesprek meteen wat mijn bereikbaarheid inhoudt. Voor mijn eigen cliënten ben ik namelijk altijd bereikbaar. Deze bereikbaarheid is natuurlijk wel alleen bedoeld voor noodgevallen, zoals ziekenhuisopname, beleidsgesprekken met artsen of andere specialisten of andere bijzonderheden die ik meteen moet weten en/of in moet handelen.

Ligt je telefoon dan ook naast je bed?

Ja hoor, mijn zakelijke telefoon ligt naast mijn bed. Ben ik ooit ’s nachts gebeld? Nee. Ken ik collega’s (persoonlijk) die wel ’s nachts gebeld worden? Nee. Ik ken de situaties van mijn cliënten, dus meestal ben je dat voor door op de hoogte te blijven, maar voor de zekerheid ligt de telefoon er altijd of staat hij doorgeschakeld naar mijn privé telefoon.

Word je vaak gebeld buiten je werkdagen?

Het gebeurt geregeld dat ik buiten mijn werkdagen wordt gebeld. Dit is nou eenmaal onvermijdelijk. De verzorging/begeleiders van mijn cliënten werken zelf vaak onregelmatig en je moet elkaar soms echt even spreken. Wanneer het niet goed uitkomt en de situatie staat dat ook toe, geef ik dat aan en bellen we op een later tijdstip weer. En bovendien hoort flexibele bereikbaarheid nou eenmaal ook bij het ondernemerschap.

Hoe zit het met vakantie of ziekte?

Elke mentor moet een waarnemer hebben. Wanneer je door het aanmeldingstraject gaat bij de rechtbank moet je ook een samenwerkingscontract overhandigen waarin helder is wie jouw waarnemer is. Deze waarnemer komt in actie wanneer de mentor ziek is of op vakantie is.

Vind je het niet vervelend om altijd bereikbaar te zijn?

Meestal heb ik hier helemaal geen problemen mee. Het maakt het voor mij ook mogelijk om flexibel te werken rondom mijn gezin. En daar hoort ook bij dat je dan buiten de standaard kantooruren werkt.

Maar heel eerlijk..ik loop ook echt wel tegen dingen aan in deze bereikbaarheid. Zo bellen er veel mensen in de zorg anoniem. Dan is het voor mij lastig in te schatten of ik de telefoon meteen op moet nemen. Ik wil dan niet het risico lopen dat ik een belangrijk medisch telefoontje mis en dan hang je wel eens aan de telefoon met iemand die je liever even niet spreekt op je vrije middag. Dat is een kwestie van grenzen aangeven en vragen om terug te bellen.

Het andere punt is dat ik soms gewoon even afstand wil nemen van mijn werk. Wie niet? En daar word ik steeds creatiever in en soms ook niet.

Kun je je werk dan ook wel eens loslaten?

Er zijn echt dagen, soms periodes dat je over specifieke casussen van je cliënten in zit en je hoofd blijft doordraaien omdat je het graag goed wilt doen voor iemand. Maar dit zijn gelukkig maar momenten. En ik denk dat veel mensen dit herkennen, ook buiten mijn vakgebied. En ja, soms word ik gebeld door een arts op een heel ongelegen moment, omdat mijn cliënt in het ziekenhuis ligt en het beleid rondom een operatie besproken moet worden. En dan ben ik eerlijk, ik zorg dat ik dan kort daarna terug bel, op een moment dat ik even met al mijn aandacht het gesprek kan voeren. Ik moet dan vaak grote beslissingen nemen en dat kan niet met teveel geluiden of afleidingen om me heen. En soms zijn de omstandigheden echt niet goed genoeg om dit gesprek te voeren, dan geef ik daarin ook mijn grens aan. Ik wil wel op een verantwoorde manier kunnen spreken en beslissen.

En gelukkig bezit ik het vermogen om te kunnen switchen tussen mijn rollen als Nicole de mentor en Nicole de privépersoon. Want er zitten dagen bij dat dit continu gebeurt.

En dat maakt mijn werk wel erg gaaf!

Vragen over dit artikel?
Auteur: Nicole van Duijn