arrow-down brain-thin-white btn-arrow-blue btn-arrow-white clock-icondoodle-circled-thin-white facebook-iconfooter-facebookfooter-instagramfooter-linkedinlinkedin-iconmenu-icon-close menu-icon pagelink-downloadspagelink-tarievenpagelink-vragenplus-icon read-more-pinkshape-circle-thick-lineshape-circle-thin-line shape-doodle-finger-printtwitter-iconvragen-minus vragen-plus wat-doet-bottom wat-doet-top

Hoe vraag ik mentorschap aan? Wie kan mentorschap aanvragen? Dat zijn veel gestelde vragen van zorgprofessionals en familieleden. In twee blogs vertel ik alles over de aanvraag van mentorschap.  

Wanneer helder is dat mentorschap een goede oplossing is voor iemand, is het nodig om een aanvraag in te dienen bij de rechtbank. Heb je nog twijfels of mentorschap de oplossing is? Bekijk dan eerst mijn video ‘Voor wie is mentorschap bedoeld?

Het mentorschap kan uitgevoerd worden door een familielid of een professionele mentor. Ook bij een familiementor is het goed om dit vast te leggen bij een rechter. Dit geeft helderheid en geeft beslissingsbevoegdheid die nodig is in sommige situaties. Wanneer een familielid dit niet op zich kan/wil nemen, is het de bedoeling om zelf op zoek te gaan naar een geschikte mentor. Wanneer je de aanvraag indient, moet je daarbij al een mentor voorstellen.

Hoe vind je deze mentor? Veel mentoren zijn lid van een ledenvereniging voor professionele mentoren. Op de verschillende websites (in mijn geval www.NBPM.nl) vind je genoeg mentoren in de juiste omgeving. Je kunt dan contact zoeken en kennismaken. En dan?

Familie inlichten

Vertel de familie over het plan om mentorschap aan te vragen. Leg uit wat de waarde hiervan kan zijn voor hun familielid en waarom de keuze is gevallen op een professioneel mentor. Het heeft de voorkeur om de aanvraag door een familielid te laten doen. Dan staat het familielid in de aanvraag als ‘aanvrager’. Bij de aanvraag worden ook de akkoordverklaringen van de familieleden verwacht. Het gaat hier om ouders, broers, zussen en kinderen.

Akkoord vragen voor kosten van mentorschap

Het mentorschap brengt kosten met zich mee (zie www.caromentorschap.nl/tarieven). Deze kosten zijn vastgesteld door het ministerie. Elke mentor voert daardoor dezelfde tarieven. Het is belangrijk dat de persoon zelf of zijn/haar financieel vertegenwoordiger hiermee akkoord is voordat de aanvraag wordt gedaan.

Kennismakingsgesprek met een mentor

Mentorschap vraag je aan voor onbepaalde tijd. Het is daarom van belang dat zowel de persoon in kwestie als de mentor wederzijds met elkaar verder willen gaan. Een kennismaking is dan noodzakelijk. In sommige gevallen zal de kennismaking vooral met verzorging/begeleiding zijn, maar meestal maakt de mentor kennis met de persoon zelf. Tijdens deze kennismaking wil de mentor ook inhoudelijk meer weten over de cliënt, zodat de mentor zich ook kan voorbereiden op het mentorschap en de onderbouwing bij de rechtszitting.

Hoe zorg ik voor een complete aanvraag? Hoe werkt een rechtszitting? Wanneer ontvang je de beschikking? Dat schrijf ik in de volgende blog die ook snel online verschijnt! Hou mijn site en social media in de gaten.

Zijn er nog vragen? Stel ze gerust door een reactie achter te laten op mijn facebook- of Linkedinpagina of neem contact met mij op.

 

Vragen over dit artikel?
Auteur: Nicole van Duijn

Contact

    Heb je een vraag of wil je je aanmelden bij Caro Mentorschap, vul dan het contact formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op. Ik werk in omgeving Alkmaar.

    Ben ik jouw mentor en heb je een vraag? Bel dan (eventueel samen met je begeleiding) naar mijn telefoonnummer 0681751663. Ik ben elke werkdag bereikbaar, behalve op de woensdag. Voor noodgevallen ben ik altijd bereikbaar. Ik kan niet altijd meteen opnemen, dus spreek altijd een bericht in, zodat ik weet wanneer ik moet terugbellen.