arrow-down brain-thin-white btn-arrow-blue btn-arrow-white clock-icondoodle-circled-thin-white facebook-iconfooter-facebookfooter-instagramfooter-linkedinlinkedin-iconmenu-icon-close menu-icon pagelink-downloadspagelink-tarievenpagelink-vragenplus-icon read-more-pinkshape-circle-thick-lineshape-circle-thin-line shape-doodle-finger-printtwitter-iconvragen-minus vragen-plus wat-doet-bottom wat-doet-top

In mijn vorige blog (‘Mentorschap aanvragen: van signalering tot kennismaking’) vertel ik alles over het proces vooraf aan de aanvraag. In deze blog neem ik jullie mee in de stappen vanaf de aanvraag. Hoe doe ik de aanvraag? Wie kan de aanvraag doen? Hoe werkt een rechtszitting en wanneer ontvang je de beschikking?

Aanvraag indienen bij de rechtbank

Dan is het tijd voor de aanvraag. Dit gebeurt met een verzoekformulier. Deze vind je op mijn website onder downloads: Verzoekformulier rechtbank

Als mentor help ik vaak bij de aanvraag. Het invullen is nogal een klus en je moet ook net weten hoe bepaalde vragen bedoeld zijn. Schroom dus niet om hier hulp bij te vragen!

Wie kan de aanvraag doen?

  • De betrokkene zelf;
  • De partner of familie tot in de vierde graad;
  • Wanneer er geen familie is, de Officier van Justitie;
  • De curator wanneer hij vindt dat de curatele omgezet moet worden in mentorschap;
  • Leiding van instelling/woonvorm van de betrokkene

Om een goed voorbeeld te krijgen van een persoon, is het voor de rechter goed om wat achtergrondinformatie te hebben. Een CIZ indicatie is hierbij zeer waardevol. Ook kan het helpen om een klein schrijven bij te voegen waarin een psychiater, huisarts of gedragsdeskundige een toelichting geeft waarom mentorschap wenselijk/noodzakelijk is.

De aanvraag wordt ingediend bij de rechtbank van de woonplaats van de persoon in kwestie.

Rechtszitting

Wanneer de aanvraag behandeld is, wordt de cliënt, de mentor en soms ook andere belanghebbenden uitgenodigd om naar de rechtszitting te komen. Het is mogelijk aan te geven waarom de persoon zelf niet aanwezig kan zijn bij de zitting, maar dit wordt alleen gehonoreerd wanneer iemand bv. bedlegerig is of er een andere fysieke reden is dat iemand niet kan komen. Het opbouwen van spanning door een rechtszitting is over het algemeen geen geldige reden, tenzij dit natuurlijk onderbouwd kan worden door een behandelaar.

Reden hiervoor is dat de rechter het erg belangrijk vindt om de persoon zélf te zien en te horen om te kunnen beoordelen of mentorschap een juiste maatregel is.

Beschikking

Na de rechtszitting zal de beschikking thuis gestuurd worden en daarin staat vermeld of het verzoek om mentorschap wel of niet gehonoreerd wordt. Vanaf de datum van de beschikking gaat het mentorschap in.

Het proces vanaf het opsturen van de aanvraag tot aan de beschikking op de deurmat duurt meestal een maand of 2 à 3. Wanneer er spoed is bij het mentorschap, dan kan dit vermeld worden bij de aanvraag. Als er een goede onderbouwing is voor deze spoedaanvraag, kan het proces verkort worden naar enkele weken.

Elke situatie is weer anders en daarom denk ik graag met u mee over uw situatie. U kunt contact opnemen met Caro Mentorschap door te bellen of een email te sturen naar nicole@caromentorschap.nl

 

Vragen over dit artikel?
Auteur: Nicole van Duijn

Contact

    Heb je een vraag of wil je je aanmelden bij Caro Mentorschap, vul dan het contact formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op. Ik werk in omgeving Alkmaar.

    Ben ik jouw mentor en heb je een vraag? Bel dan (eventueel samen met je begeleiding) naar mijn telefoonnummer 0681751663. Ik ben elke werkdag bereikbaar, behalve op de woensdag. Voor noodgevallen ben ik altijd bereikbaar. Ik kan niet altijd meteen opnemen, dus spreek altijd een bericht in, zodat ik weet wanneer ik moet terugbellen.